Polen cultuurreis

Polen cultuurreis

polen cultuurreisIn de voormiddag brengen we een bezoek aan het Park Royal van Lazienki. Excursie in de namiddag brengt ons naar Zelazowa Wola, de geboorteplaats van Fryderyk Chopin .Het bescheiden landhuis is omringd door een prachtig, romantisch park. Eens stond op die plek een paleis dat toebehoorde aan het magnatengeslacht Skarbek. De vader van de componist, de Fransman Nicolas Chopin, was getrouwd met een ver lid van deze familie, Tekla Krzyzanowska, en werkte als huisleraar bij de Skarbek’s. Kort na de geboorte van Fryderyk Chopin op 22 februari 1810 verhuisden de Chopins naar Warschau. Fryderyk kwam in Zelazowa Wola vaak de zomervakantie doorbrengen. Voor het laatst kwam hij er in de zomer van 1830, vlak voordat hij Polen verliet. De vertrekken van het landhuis zijn ingericht in de stijl van de periode.

In de namiddag gaan we een bezoek brengen aan Swieta Lipka, een plaats gelegen vlakbij Ketrzyn, een kloostercomplex van unieke waarde, gebouwd in de 17de/18de eeuw. Het belangrijkste gebouw vormt de kerk die wel eens de parel van de barok van Noord-Polen wordt genoemd. Binnen kan men van prachtige fresco’s genieten, en van rijk versierde altaren, talrijke beeldhouwwerken en van een orgel met bewegende figuurtjes. Swieta Lipka is een plaats van religieuze cultus en een bedevaartplaats.

Excursie naar Olsztyn: het centraal gelegen Olsztyn is een grote stad die zijn oorsprong heeft in de 14de eeuw. De moeite van het bezichtigen waard is het gotische slot van het Kapitte van Warmieum (waar thans het Warmieum en Mazoerieum Museum is gehuisvest met een deel van de expositie gewijd aan Nicolaas Copernicus). Voorts is er de gotische H. Jacobskerk met mooie kristalgewelven, de gotische Hoge Poort en fragmenten van verdedigingsmuren, het na oorlogsverwoestingen heropgebouwde barokke Oude Stadhuis en een complex van patriciƫrshuizen rond het marktplein.

Ketrzyn (in het bos van Gierloz) bevinden zich ruiumnes van het voormalige oorlogskwartier van Hitler, bekend onder de naam De Wolvenschans . of Wilczy Szaniec. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd en bestond uit enkele tientallen objecten, onder meer zeven zware bunkers. Het geheel was uitstekend gecamoufleerd. Hitler en zijn naaste medewerkers verbleven hier met onderbrekingen vanaf juni 1941 tot 20 november 1944. Hier werd op 20 juli 1944 de mislukte aanslag op hem gepleegd. Voordat de Duitse legers zich terugtrokken, werd de Wolvenschans de lucht ingeblazen. Bezoek aan Kadzidlowo, een dierenpark waar enkel de dieren uit deze regio nog te zien zijn.

Bezoek aan de oude stad van Gdansk met enkele aandachtstrekkers: het Monument van de Gesneuvelde Werfwerkers van 1980. Hier vlakbij bevindt zich de Scheepswerf van Gdansk, waar de protestbeweging " Solidarnosc " zijn oorsprong vond. De 16de eeuwse Hooglandse Poort (Brama Wyzynna) draagt de wapens van Polen, Gdansk en Koninklijk Pruisen en opent de zogenaamde Koninklijke Route – De route leidt door de Dlugastraat en de Dlugi Targ (Lange Markt) met hun historische, rijk versierde patriciĆ«rshuizen. Vandaag trekken we er op uit met de boot naar Sopot. We brengen een bezoek aan het stadje Sopot en in Gdansk-Oliwa gaan we, in de oud-cistercinzer kathedraal (12de -14de eeuw met rococo-facade) naar een orgelconcert luisteren dat gespeeld wordt op een 18de eeuws orgel met een bijzonder mooie klank.

Afscheidsdiner in Pod Lososiem, opgericht in 1704, een specialiteit is de gegrilde zalm. Bij de fraai geserveerde gerechten kan men de meest beroemde vodka van Gdansk bestellen – het Gold Wasser. Overheerlijk!