Meer weten over Londen?

Meer weten over Londen?

Samen met mijn broer Clim vertrok ik in de herfst van 1977 voor een week met de trein naar Londen. We staken bij Vlissingen de Noordzee over. In Londen moesten we zelf een hotel zoeken. Daarna volgde een vermoeiende week waarin we overdag vooral veel musea bezochten en ’s avonds de altijd weer gezellige pubs frequenteerden. Een verslag met foto’s (toen nog weinig eigen foto’s) van die herfst trip volgt hierna.

Londen heeft die onverklaarbare aantrekkingskracht. Het is een typisch voorbeeld van een stad, die kans heeft gezien om gezellig te blijven. Er is waarschijnlijk geen stad ter wereld met zoveel perfect onderhouden historische bouwwerken zoals de Westminster Abbey, St. Paul’s Cathedral, Tower of Londen en Houses of Parliament. Bovendien is er geen stad met zoveel winkels, waaronder talloze speciaalzaken voor de meest uiteenlopende, soms wonderlijke artikelen. In welke andere stad word je in jacquet bediend, zoals bij Fortnum and Mason? En in welke andere stad vind je een warenhuis als Harrods, het grootste en zeker het voornaamste warenhuis ter wereld? En niet te vergeten de wereldberoemde musea die voor elk wat wils bieden. Ook ’s avonds is er veel te genieten: veel gebouwen en bruggen zijn schitterend verlicht. Bovendien kun je naar een wervelende show of een musical van wereldniveau in één van de veertig theaters die Londen rijk is. Kortom, Londen biedt genoeg mogelijkheden om het dag en nacht naar je zin te hebben.

OPENBAAR VERVOERKAART LONDEN

Hoewel Londen erg groot is, liggen de belangrijke bezienswaardigheden allemaal in een relatief klein gebied. Het ongekend grote metronetwerk is in deze miljoenenstad de snelste en meest efficiënte vorm van vervoer. Alles wat u in de stad wilt bezoeken, ligt op maximaal 15 minuten loopafstand van een metrostation. En wie geen haast heeft, pakt natuurlijk de bus. Als je in Londen bent, moet je minimaal één keer boven in zo’n dubbeldekker zitten. Het gaat in het centrum niet zo snel, maar het is een machtig gezicht om je in dit unieke vervoermiddel midden in het stadsgedruis to mengen. Te midden van vele andere rode bussen, talloze typische Londense taxi’s en dure auto’s, zoals je ze alleen in deze wereldstad aan je gezichtsveld voorbij ziet trekken. Doe jezelf een plezier en koop een Oyster Card of Travelcard.


The coolest city on the planet
Dat is het imago van Londen. Wereldhoofdstad van theater, shopping, nostalgia, uitgaansleven en humor. De stad heeft de laatste jaren met prestigieuze bouwwerken een ware metamorfose ondergaan. De bekendste voorbeelden kent u natuurlijk! Millennium Dome en London Eye. De stad bruist werkelijk van de activiteiten.

Londen is vitaler en moderner dan ooit. De arbeiderswijken van de jaren 80 zijn omgetoverd tot aansprekende voorbeelden van ‘Hot Spots’. In Notting Hill is Ledbury Road toonaangevend op het gebied van mode, design en restaurants. Portobello Road is ‘in’. En wat te denken van Camden Town. Dit deel van Londen geniet sinds de jaren negentig een groeiende populariteit. Het is een genot om in deze hippie-achtige wijk rond te struinen en mensen te bekijken op Camden Market. Het beste kunt u dat doen op weekdagen. Dan is het er iets rustiger dan in de weekends.

Echter, het meest charmante aspect van Londen is, dat het ondanks al haar hipheid, blijft vast houden aan tradities en ceremonies, die de stad altijd al zo gekarakteriseerd hebben. Dat maakt deze wereldstad in alle opzichten zo aantrekkelijk en uniek. Om het traditionele Londen met alle belangrijke bezienswaardigheden te ontdekken kun je er beste een week of misschien wel langer verblijven!