Kunstreis Rome

Kunstreis Rome

kunstreis-naar-rome-in-italieWeinig steden zijn zo van invloed geweest op de westerse geschiedenis als Rome. In veel opzichten is het klassieke Rome de basis voor de moderne wetenschap, de filosofie, de literatuur en de beeldende kunst. Rome kent een roerige geschiedenis. Als je goed kijkt, is van deze roerige, maar indrukwekkende geschiedenis nog veel te zien. Op elke hoek van de straat valt wel een boeiend verhaal te vertellen. Over de moord op Julius Caesar bijvoorbeeld. De plaats delict is nu voor de deur van het Teatro Argentina, ter hoogte van de tramhalte van lijn 8. Of over de katten van Rome. Zij zien meer van de antieke stad – want voornamelijk ondergronds – dan een archeoloog ooit te zien krijgt. Of over de Via dei Fori Imperiali, een stuk ‘autostrada’ van een kilometer tussen het Colosseum en de Piazza Venezia. Door Mussolini dwars door en over de keizerlijke fora aangelegd voor de parades van zijn leger. Een hele wijk moest er aan geloven.

Rome is echt een kunststad. Met Cassia maakt u door middel van een gevarieerd excursieprogramma kennis met de kunst uit de oudheid, het vroege christendom, de middeleeuwen, de hoge-renaissance en de barok. Van al deze periodes zijn prachtige uitingen overgeleverd: beeldhouwwerken, schilderijen, fresco’s, tempels, kerken en ‘palazzi’.
Eén bezoek aan Rome volstaat niet. Als de eeuwige kunststad je eenmaal te pakken heeft, dan kom je zeker weer terug. Daar is geen muntje in de Trevifontein voor nodig.

Dag 1 Rome

U vliegt ’s ochtends op een vriendelijke tijd naar Rome. Op het vliegveld Fiumicino wordt u opgewacht door de reisbegeleider/gids en uw chauffeur. Per comfortabele touringcar/minibus rijden we naar de binnenstad. U stapt uit voor de deur van uw hotel in Rome, deze is al voor u geboekt. Dan inchecken en een beetje opfrissen. ’s Middags staat een rustige en gevarieerde rondwandeling op het programma. We komen onder meer door de Joodse wijk, langs het theater van Marcellus en brengen een bezoek aan enkele toppleinen van Rome.

Dag 2 Rome

De kunst van de 17e eeuw is zwaar vertegenwoordigd in Rome. Voor álle Caravaggio’s in Rome is een ochtend te kort. Maar wat we u laten zien, zijn de doeken waarmee de schilder zijn eeuwige roem heeft verworven.
Rome is een stad van uitersten. De Barok is feest en extase. Kosten noch moeite zijn gespaard om de kerk haar glorie te laten tonen. Tijdens een wandeling langs typische Barokkerken kunt u de werken van Gianlorenzo Bernini, Andrea Pozzo en Francesco Borromini bewonderen.

Dag 3 Rome

Vandaag steken we de Tiber over naar het Vaticaan: naar de Sint Pieterskerk en de Vaticaanse musea. De Sint Pieter kent een lange geschiedenis. Vele pausen, bouwmeesters en kunstenaars hebben aan de bouw en inrichting bijgedragen: Julius II, Donato Bramante, Michelangelo, Carlo Maderno en Gianlorenzo Bernini. Om er slechts enkele te noemen.

’s Middags staan we in het enorme complex van de Vaticaanse musea uitgebreid stil bij de beroemdste beeldengroep uit de oudheid, bewonderen we de fresco’s in de privévertrekken van paus Julius II en bekronen we de middag met een stiltebezoek aan de Sixtijnse kapel.

Dag 4 Rome

Even buiten het stadscenrum van Rome ligt in het park Villa Borghese de residentie van kardinaal Scipione Borghese. Begin 17e eeuw begon hij hier met een bijzondere collectie beeldende kunst, nu de Galleria Borghese. In de collectie bevinden zich onder meer de beroemde sculpturen van Gianlorenzo Bernini en een aantal werken van Caravaggio. Dit alles in een stijlvol gebouw. Uw ‘biglietto’ is gereserveerd.

Dag 5 Rome

‘s Ochtends bezoeken we tenminste drie, zeer oude kerken waar de tand des tijds niet geheel heeft toegeslagen. Sterker nog, u daalt letterlijk en figuurlijk af naar de 5de eeuw en, verder terug, naar het oorspronkelijke straatniveau van Romeinse bewoning. De mozaïeken in deze kerken zijn uit de eredivisie.

Het ‘Capitolijns’ is misschien wel het eerste museum in Europa met een openbare functie. Het heeft een bijzondere collectie klassieke beelden. Het plein en de gebouwen zijn op zich al de moeite waard. We trakteren u deze middag ook op twee van de mooiste stadsgezichten van Rome, voor de prijs van één.

Dag 6 Rome

Dag 6 is de terugreis naar Amsterdam, maar dat doen we pas ’s middags. Na het uitchecken en het inladen van de koffers, rijden we naar Ostia Antica*. Het antieke Ostia was eeuwenlang de havenstad van Rome. Sinds de 19de eeuw wordt Ostia Antica zorgvuldig opgegraven. Dit archeologisch park geeft een inzichtelijk beeld van het leven van de 1ste tot en met de 3de eeuw in de stad. Daarnaast is de rust op het terrein een welkome afwisseling met de dynamiek van de stad. Vanuit Ostia Antica is het een korte rit naar de luchthaven Fiumicino.