8 daagse reis Kyrgystan

8 daagse reis Kyrgystan

Dag 1: Bishkek-Kochkor

In de vroege ochtend aankomst in Bishkek. Transfer naar een 2-sterrenhotel in Bishkek. Rust en ontbijt. Aan het eind van de morgen stadsbezichtiging met bezoek aan de Bazaar, de verschillende pleinen in het centrum van de stad en het Historisch Museum. Onderweg lunch in een klein restaurantje.In de middag gaan we op weg naar het dorp Kochkor in Naryn Oblast (200 km, 3 uur) Om ca. 19.00 uur arriveren we in Kochkor waar we bij lokale families thuis zullen overnachten en waar u wordt verwelkomd met een smakelijk traditioneel diner.

Dag 2: Kochkor-SralaSaz-AkBel

Om ca. 09.00 uur gaan we per auto naar de Jailoo SaralaSaz (ca. 1 uur) We passeren een aantal kleine dorpjes onderweg. Hier ontmoeten we de familie die ons de paarden levert voor onze tocht. Ontmoeting met de “paardenman” en kennismaking met je paard. Vervolgens starten we de paarden trektocht. Om ca. 11.00 uur vertrekken we en rijden we over alpenweiden waar een aantal verschillende soorten yurts staan. Het is zeker dat wij bij een van deze yurts worden uitgenodigd om de nationale drank, kumis (gefermenteerde paardenmelk) te drinken. Onderweg stoppen voor een pic-nic. Geniet onderweg van de prachtige vergezichten op de Tien-Shan bergketen, die zich ontvouwen.
In de middag komen we aan op de jailoo AkBel (trekking tijd ca. 4 uur). Hier worden we opgewacht en verwelkomd door de familie van de jailoo met allereerst Kumis, daarna thee met traditionele snacks, zoals brood en diverse melkproducten en zelfgemaakte jam. Vrije tijd om de omgeving te voet te verkennen. s’Avonds maakt de familie het avondeten voor ons klaar en overnachten we in yurts.

Dag 3: AkBel-pass Buchuk-Cook

Vroeg ontbijt want het wordt een lange dag. Vertrek uit de jailoo om ca. 08.00 uur. Over de heuvels gaan we naar beneden naar de Irizuu vallei. Hier kunt u van de gelegenheid gebruik maken (een van de weinige) om voluit te galopperen met de paarden. Anderszins is het te vermoeiend voor de dieren.
Na de vallei gaat de weg weer omhoog en bereiken we Buchuk dat aan weerszijden schitterende panorama’s op de bergen biedt. Omlaag langs een steile grashelling komen we bij een kleine bergrivier, waar we stoppen voor de lunch. Na de lunch moeten we nog een heel eind naar beneden naar het Cook ravijn. Hier moeten we een vrije diepe rivier oversteken en zullen we ondanks het feit dat we oversteken op de paarden toch natte voeten halen. Omhoog weer naar de Jailoo Cook gelegen op een adembenemende plek aan het einde van een ravijn en links en rechts omgeven door groene bergen met aan de andere kant de met sneeuw bedekte Kuch Bel pas die we de volgende dag zullen overtrekken. Op de jailoo drinken we thee, hebben we wat vrije tijd en eten we een traditioneel diner. Overnachting in yurts.

Dag 4: Cook-Kuch Bel Pas- Koldosuu

Om 07.00 uur opstaan en ontbijten. Om 09.00 uur op weg om de Kuch Bel Pas te nemen. Afhankelijk van het weer en of er nog veel sneeuw ligt, moeten we waarschijnlijk aan de achterkant van de heuvel naar rechts. Hier ligt een bergwoestijn op de top van de berg met uitgestrekte alpine weiden waarvan je het idee hebt dat er nog nooit iemand een voet heeft gezet. Een beetje verderop hebben we een prachtig uitzicht op de omringende sneeuwtoppen en naburige valleien. Van daaruit gaan we naar de pas waar het winderig en erg guur kan zijn. Dan gaat het omlaag via een steile helling naar een plekje waar gras groeit en waar we gaan lunchen. We dalen verder af door de kloven en ravijnen waar een rijke variëteit aan alpenflora bloeit (edelweiss, gentiaan etc.) s’Middags arriveren we in de Jailoo Koldosuu, waar alweer een gastvrije familie ons met thee en snacks opwacht. Diner en overnachting in yurts.

Dag 5: Koldosuu-Kyzylkia Pas-Utor.

Om 08.00 uur opstaan en na het ontbijt op weg naar de Jailoo KyzylKia waar we lunchen bij een aardige familie. Daarna steken we de KyzylKia pas over (2600m) en slaan we ons kamp op in Jailoo Utor gelegen op een alpenweide waar je de mooiste alpenbloemen kunt vinden die je maar bedenken kan. Dit is een kort dagje met maar 3 tot 4 uur op het paard. Dit geeft ons wat tijd om uit te rusten en weer energie te verzamelen. Diner en overnachting in yurts.

Dag 6: Utor-Kilemche-SonKul

Vroeg op, ontbijten en om 08.00 uur op weg naar Jailoo Kilemche. Onderweg komen we langs een aantal bergkloven met riviertjes en hellingen vol met bloeiende struiken. Bij de jailoo Kilemche moeten we een bredere rivier oversteken en gaan dan weer omhoog om onze laatste bergpas te nemen.
Onderweg lunch in een bergweide en rust voor het oversteken van de laatste pas en het zien van ons eindpunt, het bergmeer Son Kul. De pas is niet erg moeilijk maar wel interessant omdat de paarden een aantal rotsen moeten beklimmen, hetgeen nogal avontuurlijk kan zijn. Op de top hebben we een eerste uitzicht op het Son Kul Meer. Aan de oevers van het meer rusten we in een yurt en drinken we thee met een snack. In de middag trekken we verder op het laatste gedeelte van de tocht naar de oostkant van het meer. Hier staan onze yurts ons al op te wachten. Diner en overnachting in yurts.

Dag 7: SonKul-Bishkek

Vrije ochtend aan het meer. Slaap uit of geniet van het bergmeer. Lunch in de yurt en per auto op weg naar Bishkek (5 tot 6 uur). Aankomst om ca. 19.00 uur transfer naar twee-sterrenhotel in Bishkek. Tijd om te douchen. Om ca. 20.30 uur ontmoeten we elkaar weer voor het afscheidsdiner. Overnachting in het hotel .

Dag 8: Vertrek Bishkek

Heel vroeg ontbijt en transfer naar de luchthaven van Bishkek voor vlucht uit Bishkek