Kenmerken van wondroos

Wondroos is een oppervlakkige vorm van cellulitis, een potentieel ernstige bacteriële infectie onder de huid. Wondroos heeft het meest van invloed op kinderen en ouderen, maar kan elke leeftijdsgroep beïnvloeden. Risicofactoren zijn vergelijkbaar met die van andere vormen van cellulitis. In tegenstelling cellulitis wordt door bijna alle wondroos gevallen veroorzaakt door groep A beta hemolytische streptokokken.

Klinische kenmerken

Wondroos heeft voornamelijk invloed op de huid van de onderste ledematen maar als het gaat om het gezicht kan het een karakteristieke vlinder vormen op de wangen en de brug van de neus (zie ook wondroos in het gezicht). Symptomen en tekenen van wondroos zijn meestal abrupt en starten snel en gaan vaak gepaard met algemene ziekteverschijnselen in de vorm van koorts, rillingen en beven.

Aangetaste huid onderscheidt zich van andere vormen van cellulitis door een goed gedefinieerde, opstaande rand. De aangetaste huid is rood, stevig, gezwollen en kan fijn worden. Het kan ook blaren veroorzaken. Bloeden in de huid kan purpura (paarse vlekken) veroorzaken. Cellulitis zal meestal niet vertonen zoals een gemarkeerde zwelling maar deelt andere functies met wondroos zoals pijn en verhoogde warmte van aangetaste huid.

Meer informatie wondroos